Istenkeresés a XXI. században

on

Istenkeresés a XXI. sz. -ban

A mai ember életét nagyon sok esetben a külsőségek befolyásolják és mozgatják. Ez sajnos nemcsak a mindennapi életvitelünkben van jelen (pl. Milyen autónk van; Milyen különórákra jár a csemeténk?), hanem a lelki életbe is beférkőzött ez a tendencia és az istenkeresésünkbe is.  Nagyon kevesen figyelnek fel és érdeklődnek a tiszta lelki élet iránt, amit a Biblia Istene kíván megismertetni.

 Mi XXI. sz. -i emberek sokszor úgy gondoljuk a hatalom csak a látványos csodákban és szenzációkban tud megmutatkozni és persze kizárólag akkor, ha a csoda azonnal megtörténik. Mint például, ha egy pillanat alatt meggyógyul valaki vagy ha olyan földöntúli “happy – hangulat” járja át a lényünket. Nem az Isten-ismeret a fontos, hanem a hangulat és a csoda. Elég, ha ismerjük a bibliai történeteket úgy nagyjából, ami az általános műveltségünkhöz elég, azonban az már nem olyan fontos, hogy mit rejt abban Isten üzenete.

 De hol van Isten?

Biztos, hogy minden ember felteszi ezt a kérdést magának, legalább egyszer az életben. Szinte mindannyian keressük Istent, mert a szívünkben legbelül érezzük, hogy Hozzá tartozunk. Ám az útkeresés nagyon sokszínű; annyiféle lehetőséget mutat a világ! Mindenki találhat olyan utat, ami a legjobban beilleszthető az addigi életébe. Hiszen nagyon nehéz feladni a már megszokott, kialakított életünket.

Ha valaki a csendes, egyéni meditációt, gondolkodást kedveli és így szeret elmélkedni az élet nagy kérdéseiről, akkor a keleti vallások között könnyen megtalálhatja magának azt a formát, ami a legszimpatikusabb és egyben be is illeszthető az életmódjába.

Vagy ha mindig is szerette nagy ünnepléssel megélni a jókedvet, a boldogságát, ennek kivitelezését megtalálhatja a karizmatikus vallások egyikében. Mostanság már nem nehéz olyan irányzatot sem találni, ami ötvözi az európai kultúra keresztény alapjait a keleti vallások misztikumával. A Biblia Istene viszont egyik irányzatban sem található meg.

Kevesen keresik azt az egyedüli Istent, aki “csupán” csak az önzetlen, tiszta szeretetet kínálja az embernek. Ám ez az önzetlen szeretet olyan értékrenden alapszik, amit nem lehet megtanulni a mai világból. Hiszen ennek alkotó eleme a megbocsájtás, az áldozathozatal, az odafigyelés, az erkölcsösség, a hűség, a jóság, a mértékletesség, a segítőkészség és még sok más, amiket csakis Isten személyét megismerve láthatjuk meg teljes mélységeiben. Azt az Istent, aki pedig ezeket a dolgokat tartja értéknek, egyedül a Bibliából ismerhetjük meg, valamint a 10 parancsolatot olvasva láthatjuk meg azt, hogy milyen élet lenne méltó az emberhez.

Végezetül pedig, aki tiszta szívből keresi az igaz Istent, annak Ő megmutatja a hozzá vezető utat, hiszen megígérte: “Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek. Mert aki kér mind kap, és aki keres talál; és a zörgetőnek megnyittatik” /Máté 7:7-8/

Fodor Szilvia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.