Német és angol oktatás

A globalizáció napjaiban egyre nő az igény más nyelvek tudására, tanulására. Ezért indítottak el Szolnokon  10 évvel ezelőtt egy angol kurzust, melynek legnagyobb látogatottsága 30 fő körüli volt. A lelkész elhelyezése, és a helyébe lépő tanárnő eltávozása miatt sajnos egy ideig szünetelt. A csoport egy része megmaradt, most 5-6 fős társalgási kurzusokat tartanak minden hétfőn 18 és 20 óra között.

Ezzel párhuzamosan mintegy 2,5 évvel ezelőtt alakult a német kurzus . A tanár szerepét Sztán János lelkész vállalta, aki szolgálatából nyugdíjba vonult, de a misszió iránti lelkesedése nem hagyott alább. Mivel tanulmányait Ausztriában végezte, jól elsajátította a német nyelvet, s így osztja meg másokkal. A létszám változó, 7-14 fő. Néhányan év közben Ausztriában dolgoznak, télen pedig közöttünk mélyítik el, vagy tartják frissen nyelvtudásukat. A felkészültség különböző, de tanárunk kitűnően differenciál, mindenkinek személyre szabott nehézségű olvasmányokat, feladatokat ad. Gyakran olvasunk és beszélgetünk lelki témákról is, és a gyülekezet rendezvényeire is meghívjuk a csoporttagokat. Így többen részt vettek már hálaadó istentiszteleteinken, előadásainkon, kirándulásainkon, és a decemberi Új esély filmvetítésen. Természetesen az élményeinkről a csoportban is beszélgetünk, ezzel elmélyítve a látottakat, hallottakat. Az ünnepekhez kapcsolódóan szót ejtünk azok valódi mondanivalójáról, közösen éneklünk a Hitünk énekeiből is.

A gyülekezet előterében minden hétfőn  két órát a német nyelv, és egymás társaságában töltünk. Egyik testvérnőnk a nyelvi kurzusok házigazdájaként a névnapokról is megemlékezik egy kis teával, szörppel, süteménnyel. Mert ez nem csupán egy német nyelvi kurzus, hanem egy baráti társaság, szinte egy nagy család. Ez az egészben a legszebb! Nem csak tanulunk, hanem segítjük egymást, türelmesen, szeretettel.

Ócsainé Bartalos Klára